2013. március 7., csütörtök

Kicsi mag a föld alatt...



Kicsi mag a föld alatt                Két öklünket egymás felé fordítva
 összetapasztjuk.
Napsugarat hívogat.                 
Ha a tavasz közeleg,                 Az egyik kéz mutatóujjával eljátsszuk a csíra 
növekedését.
Pici csíra növöget.                    Másik kezünkkel, ujjainkat lefelé fordítva mutatjuk, 
hogyan
 Kapaszkodik a gyökér              kapaszkodik a gyökér.                      
Kis növényke fényre ér,           A csírából zárt tenyérrel levélke lesz
Nő a szára, levele,                    Karunkkal fölfele kúszunk
Nyújtózkodik fölfele             
Bimbót ringat, szirmot nyit,    Nyújtott ujjainkat összezárva bimbót formálunk,
Illatával beborít.                     azután lassan kinyitjuk tenyerünket, ujjainkat 
széttárjuk.

Ma délelőtt a mi magocskáink is a földbe kerültek!
Vendel egyik kis "baba-mamás" barátnője, Flóra és édesanyja látogattak hozzánk. Nekem mindig nagy fejtörés, milyen programot ajánljak ilyenkor. Ők még kicsik ahhoz, hogy csak úgy el játszanak valamivel, netán egymással (ebben az életkorban még inkább az egymás mellett való játszás dominál), mi felnőttek meg végre beszélgessünk egy jót!Talán néhány év múlva...
Így aztán a mai találkozásunkat az udvarra terveztük. Előkészítettem mindent ami az ültetéshez kell, a jó kis kefires és joghurtos poharakat már hónapok óta gyűjtöttük, így az volt bőven.Készültek kis táblácskák, hogy tudjuk melyik pohárban mi fog növögetni. Ültettünk paradicsomot, padlizsánt, karfiolt, sárga - és görögdinnyét.Utóbbiakra igen kíváncsi leszek. Jó lenne saját dinnyét enni!
A gyerekek lelkesen lapátolták az ősszel jól megtrágyázott földet Emőkémmel az élen. Alapos locsolás után bent melegszenek a télikertben, míg meg nem erősödnek, és ki nem tudjuk őket ültetni.
Az ültetés itt a nagyböjtben nem csak hasznos kerti munka, sokan nem is gondolnák, mi minden rejlik benne. A gyerekek, főleg a legkisebbek, sok mindent nem a szavakból értenek meg, hanem azokból a képekből, amiket feléjük közvetítünk, amikkel körül vesszük őket. A húsvét lényegéről, a halálról és az abból való feltámadásról gondolom nem sok kisgyermekes szülőnek jut eszébe beszélgetni gyermekével. De mégis közelebb hozhatjuk hozzájuk azzal, hogy kis magokat ültetünk. Hiszen a mag az, amiből új élet fakad. Tulajdonképpen egy "halott" anyagot keltünk éltre azáltal, hogy megadjuk neki mindazt, amire szüksége van (föld, víz, meleg). És húsvétra már egy "feltámadott" növénykének örülhetünk.

A lelkes kis csapat munkára készen:

1 megjegyzés: