2013. március 13., szerda

Húsvétra készülve 2. rész

A húsvéti tojás

A tojás az új élet csírája, az újrakezdés képe. Számos eposzban és szokásban fellelhető, a történelem folyamán kiemelt szerepet kapott.
A Kalevalában például egy tojásból ábrázolják a világ keletkezését. A felső héjból lett az ég, az alsóból a föld, a sárgájából a Nap, a fehérjéből a Hold.
Voltak népek, akik a halottaik mellé tojást tettek a sírba, annak jeléül, hogy a halál csak átalakulást jelent. Mások a megszületett gyermek bölcsőjébe tették, hiszen ott egy új élet kezdődik. Ezt a szimbolikát (az eredet és a kezdet) később a kereszténység is átvette, és az emberiség legnagyobb újrakezdésére vonatkoztatta (halálból való feltámadás).
Itt tavasszal, a természet ébredésében és a húsvéti eseményben is kiemelt szerepe van - mint jelkép.
A húsvéti tojás azonban egy kicsit több, mint a közönséges tojás. Hozzáadódik az a fáradozás, amellyel különlegessé tesszük. Nem kímélve időt és energiát, a legszebbekké varázsoljuk azokat a tojásokat, amiket húsvét vasárnap megtalálnak a gyermekeink.

Ma már számos technikát ismerünk, amivel megszínezhetjük, kidíszíthetjük a tojásokat. Az én nagy kedvencem a "növényes harisnyás" verzió. (nem tudom van e hivatalos neve, aki tudja írja meg!)
Aki nem ismerné vagy már rég készített ilyet itt utánanézhet:
http://www.harmonet.hu/a-nyulon-tul/63348-husveti-tojasfestes-fuvel-faval.html
Elég időigényes munka, de a levelek virágok, füvek séta közben a gyerekekkel is beszerezhetők, és megéri a fáradozást!



Húsvéthoz közeledve érdemes úgy sütni - főzni odahaza, hogy a tojásokat nem felütjük, hanem kifújjuk. Ezeket a kifújt tojásokat aztán színes krétákkal a gyermekek maguk is különlegessé varázsolhatják. 3 éves kor körül már próbálkozhatunk vele, segítsünk nekik, hogy óvatosan fogják meg, hiszen nagyon törékeny. Mi ezeket a tojásokat használjuk arra, hogy a húsvét után minden nap felakasztunk egy egy tojást, így segítve a gyermekeknek szemléltetni az idő múlását. (Mennybemenetelig -húsvét után 40 nap)

És a végére egy kis mese:
A csiga és a nyuszi

Házából a csiga kinéz, heverész, csak heverész. Jön egy nyuszi ugrándozva, füleit magasba csapva, izeg mozog farkincája.
- Gyere csiga, gyere táncba!
Így inti őt a csiga:
- Tavasz! Nem való táncra! Fáradt minden porcikám!Majd a nyáron pajtikám!
És a nyuszi elszalad, alig várja a nyarat.
Végre a nyár betoppan, de a csiga se moccan. Mozdulatlan csak kinéz, heverész, csak heverész. Jön egy nyuszi ugrándozva, füleit magasba csapva, izeg mozog farkincája.
- Gyere csiga, gyere táncba!
Így inti őt a csiga:
- Nyár! Nem való táncra! Fáradt minden porcikám!Majd az ősszel pajtikám!
És a nyuszi odébb áll, az őszt alig várja már.
Végre az ősz betoppan, de a csiga meg se moccan. Mozdulatlan csak kinéz, heverész, csak heverész. Jön egy nyuszi ugrándozva, füleit magasba csapva, izeg mozog farkincája.
 - Gyere csiga, gyere táncba!
Így inti őt a csiga:
- Ősz! Nem való táncra! Fáradt minden porcikám!Majd a télen pajtikám!
És a nyuszi odébb áll, a telet alig várja már.
Végre a tél betoppan, de a csiga meg se moccan. Mozdulatlan csak kinéz, heverész, csak heverész. Jön egy nyuszi ugrándozva, füleit magasba csapva, izeg mozog farkincája. - Gyere csiga, gyere táncba!
Így inti őt a csiga:
- Tél! Nem való táncra! Fáradt minden porcikám!Majd tavasszal pajtikám!
És a nyuszi elszalad, alig várja a tavaszt.
Mikor itt a tavasz újra, vár a nyuszi még egy nyúlra. Jön két nyuszi ugrándozva, fülüket az égbe csapva, izeg mozog farkincájuk, csupa vidámság a táncuk!
De a csiga csak kinéz, heverész, csak heverész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése