2013. március 26., kedd

Játékszerek

Ismét a küszöbön egy ünnep, amikor az ember képes túlzásokba esni, ha gyermeke megajándékozásáról van szó. Járja a játékboltokat, keresi mi az aminek gyermeke legjobban örülne.
Néhány gondolat arról, szerintem milyen a jó játékszer, és miért!

Elsősorban életkorhoz való! És minél egyszerűbb!

A játéknak pont az a célja, hogy a gyermek elmerüljön benne. Azt gondolom a kevesebb több elv itt is remekül helytáll. Ha sok mindennel elhalmozzuk a gyereket, egyik játékszerben sem tud elmélyedni, nem tudja alaposan megismerni. Ez felszínességet szül, előbb  a játékban később a tanulásban. Az egyszerű játékszerek ösztönzik a gyerekek fantáziáját, kreativitását. Ők még egy bot köré is egy egész világot tudnak felépíteni maguknak. Ellenben egy kész játéknak túl kifejező a formája ahhoz, hogy bármi más legyen. (Egy bot lehet autó, de egy autó nehezen lesz bot!)

Nálunk húsvétkor mindig csak kinti játékot kapnak a gyerekek. Ideális ajándék lehet bármi olyan dolog, amit a kertben,a  homokozóban használhatnak. Az idő nagy részét hamarosan úgyis a szabadban töltjük. A homokozóban szívesen játszanak egészen kicsik is (miután már nem akarják megenni), hiszen az alkotás öröme hajtja őket, ők is képesek szinte a semmiből valamit létrehozni. És ez az öröm sokáig elkíséri őket.
Milyen legyen mondjuk egy homokozó játék? A boltok polcain rogyásig fellelhetők a műanyagból készült lapátok, vödrök... Jó minőségű fémből készült eszközökért kutatni kell. Én mégis ezt részesítem előnyben. Legyen minden igazi, ami a kezükbe kerül, de az ő méretükben. Mi sem műanyag ásóval ásunk!!! Sok szülő biztosan nehezményezi ezt. De megéri megismertetni a gyermeket idejében a dolgok valódiságával, így sokkal figyelmesebbé válnak, megtanulják, hogyan kell bánni az eszközökkel.
Jó ajándéknak gondolok a tavasz elején a gyermek életkorának megfelelő járművet. Idén mi is ezzel lepjük meg a gyerekeket. Másfél évesünknek egy fából készült kismotort szereztünk be, (jóval drágább de sokkal stabilabb és nyűhetőbb, mint műanyag társa, és egy szezon alatt nem használunk el hármat, ezzel sem támogatva a fogyasztói társadalmat, és reméljük még az unokatesóknak is jó lesz), a három évesünk egy rollert kap, ami 4 kerékről indulva átszerelhető lesz egészen két kerekűig. Talán ez is kihúzza egy darabig! :)

A végén egy idézet Martin Rawsontól, ami igen csak megfontolandó:
" A játékból indul ki és fejleszthető valamennyi fontos képességünk, készségünk és jártasságunk, amelyre csak szükségünk van az éltben."

Jó játéknézelődést, és szép ünnepet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése